Top 2 # Xem Nhiều Nhất Cách Tạo Bảng Table Trong Word 2010 Mới Nhất 1/2023 # Top Like | Beiqthatgioi.com

Cách Tạo Bảng Trong Word 2007, 2010, 2013, 2022 – Insert Table

Cách tạo bảng trong Word 2007, 2010, 2013, 2016 – Insert table

Bài viết hướng dẫn cách tạo bảng trong word (insert table) các phiên bản: 2007, 2010, 2013, 2016. Cách kẻ bảng trong word trực quan bằng hình ảnh.

Bài viết hướng dẫn cách tạo bảng trong word (insert table) 2007, 2010, 2013, 2016. Cách kẻ bảng trong word 2016.

Bảng là một chức năng thường được dùng trong word, một số ví dụ dùng đến bảng (table) như: tạo bảng điểm, danh sách nhân viên, chấm công.. để tạo được bảng theo ý muốn, đạt được mục đích trong công việc thì mọi người cần hiểu rõ về công cụ này, và các cách để tạo được một table như ý.

Bài viết này tập trung viết về cách tạo bảng trong word 2016, các phiên bản khác đều thao tác tương tự.

Cách tạo bảng trong word nhanh

tuy nhiên nếu bạn muốn kéo bảng cho to hơn kích thước mặc định, thì di chuột vào góc phải, bên dưới của bảng, khi thấy con chuột chuyển thành dấu mũi tên thì kéo bảng cho to ra.

Number of coumns: số cột của bảng

Number of rows: số dòng của bảng

Fixed column width: kích cỡ của cột (bạn có thể để auto hoặc chỉnh kích cỡ thủ công ở đây)

Autofit to contents: Độ dộng của cột sẽ tùy chỉnh theo nội dung bên trong

Autofit to windows: Tùy chỉnh độ rộng theo kích cỡ hiện tại của cửa sổ

Vẽ bảng bằng công cụ Draw table

Để tạo một bảng phức tạp hơn, ví dụ như chia nhỏ 1 ô trong bảng ra thành 2 ô, hay nối chéo ô. Thì công cụ Draw table sẽ là một công cụ tuyệt vời. Bạn có thể vẽ một bảng mới với draw table, hoặc sửa lại bảng đã kẻ trước để được một bảng như ý.

Hoặc nối chéo ô để tạo đường chéo ô như thế này:

Các chức năng mở rộng khác

Có một điều khá hay trong khi chèn bảng, đó là bạn không thể chỉnh vị trí của text trong bảng ở tab Home, mà bạn phải làm điều này trong tab Layout.

ngoài việc chỉnh vị trí, ở đây bạn cũng có thể chia 1 ô thành nhiều ô nhỏ khác nhau. tuy nhiên, việc chia ô này không tiện bằng việc bạn sử dụng công cụ draw table, nên không cần để ý đến.

Hướng Dẫn Chức Năng Tạo Bảng Trong Word (Insert/Table)

Trong thực tế soạn thảo văn bản, việc chèn bảng trong Word là một trong những kỹ năng cơ bản mà ai cũng phải biết.

Tuy nhiên thực tế, vẫn còn nhiều người còn đang phải loay hoay tìm hiểu mãi, và đây là kỹ năng cần phải học hỏi thêm.

Sau đó, bạn chọn số hàng số cột theo ý muốn.

Ví dụ: Chèn 01 bảng 5 x 5 (5 hàng, 5 cột)

Bạn cũng có thể chèn bảng bằng cách: Thay vì chọn trực tiếp trên bảng sẵn ở Table, ta chọn ở mục Insert Table như hình sau:

Lúc đó màn hình máy tính sẽ hiện lên như sau:

Trong Table size chọn số cột tại “Number of columns”, chọn số  hàng tại “Number of  rows”, sau đó chọn “OK”

Ngay sau đó, khi bạn đưa chuột vào phần văn bản sẽ hiện lên 1 cây bút , bạn tiến hành kẻ bảng theo như ý muốn của mình.

Các chương trình của Office rất hữu dụng, đòi hỏi bạn cần sử dụng thành thạo để phục vụ cho công việc của mình. Excel là công cụ có lẽ bạn sẽ sử dụng nhiều nhất, do ứng dụng của Excel rất rộng, đặc biệt là trong quản lý và xử lý dữ liệu. Để thành thạo Excel, bạn cần có kiến thức về Excel, song song với đó là việc luyện tập liên tục trong một thời gian. Bạn chưa biết cách làm sao để học được Excel, hoặc chưa có thời gian tham gia các khóa học tại các trung tâm tin học văn phòng? Đừng lo, chúng tôi đã có khóa học

Đánh giá bài viết này

Cách Tạo Bảng Trong Word 2007, 2010, 2013, 2022 (#1)

Trong một văn bản, ngoài hình ảnh, biểu đồ thì bảng cũng là yếu tố quan trọng giúp bạn trình bày vấn đề dễ hiểu, khoa học hơn. Vì vậy trong bất kỳ khóa học về MS Word nào bạn vẫn phải học bài về tạo bảng.

Vì lâu quá mình không dùng Word 2003 nên không nhớ rõ lắm nhưng với bản Word 2007, 2010 trở về sau thì việc tạo bảng khá là dễ làm, hơn nữa phần mềm này còn bổ sung đến 3 cách tạo bảng. Mình sẽ trình bày hết trong bài viết này cho bạn.

Tất nhiên không phải tạo được cái bảng xong rồi gõ chữ vào đó là xong mà bạn sẽ gặp khá nhiều vấn đề xung quanh như làm sao gộp ô, tách ô hay thêm cột. Hay thêm dấu chéo vào ô, tô màu, làm đẹp bảng… khá nhiều thứ quan trọng mà bạn cần phải biết.

Vì nhiều thứ linh tinh xung quanh nên buộc mình sẽ chia bài viết ra làm nhiều phần cho mấy bạn dễ theo dõi chứ viết hết vào đây thì tìm mệt kinh.

Cách 1: Dùng cung cụ tạo bảng mặc định trong MS Word

Cách này là cơ bản và hay dùng nhất vì nó nhanh. Điểm trừ là ta chỉ tạo được bảng có tối đa 10 cột và 8 hàng. Không sao, với phần lớn người dùng thì chừng này là quá đủ rồi.

Đầu tiên bạn cần đến tab Insert sau đó chọn nút Table. Giờ muốn tạo bao nhiêu hàng, bao nhiêu cột thì cứ rê chuột vào mấy cái ô đó.

Cách 2: Dùng tùy chọn Insert Table

Nếu bảng bạn muốn tạo có quá nhiều cột và hàng thì ta sẽ chọn cách này.

Trong hộp thoại Insert Table, điền số cột vào ô Number of columns và điền số hàng vào ô Number of rows sau đó chọn Ok là xong.

Đây là kết quả, 1 bảng có 5 cột, 3 hàng như cài đặt phía trên.

Cách 3: Dùng chuột vẽ bảng

Khi dùng 2 cách trên, sau khi tạo xong bạn phải dùng chuột chỉnh kích cỡ cột, hàng cho nó vừa mắt. Còn với cách này, bạn sẽ dùng chuột để vẽ bảng, ta có thể chỉnh ngay khi vẽ luôn.

Trong tab Insert, chọn Table sau đó chọn tùy chọn Draw Table.

Tiếp theo dùng chuột vẽ cái bảng bạn muốn tạo, hình chữ nhật, hình vuông gì thì tùy.

Tiếp đó ta vẽ hàng cho nó, cứ làm như vẽ tranh trong Paint vậy đó.

Tương tự dùng chuột để vẻ đường thẳng dọc tạo cột.

Muốn tạo đường chéo cho ô, không cần dài dòng, bạn dùng chuột vẽ 1 đường chéo như hình dưới là được, khá nhiều người đang tìm thủ thuật này đây.

Using Tables In Microsoft Word 2010

Inserting Tables

Before we identify the different parts of a table, let’s go ahead and insert one into our document. To do this, position the cursor at the point in the document where you want to put the table. Don’t worry if it’s not exactly right-you can always move or manipulate it later.

The tool you’re going to use to insert a table is almost directly under the Insert tab. It looks like this:

Here’s an example of a 3 X 3 table using Insert Table:

We know that, without having to count each box, because Word tells us with the text right above the boxes. See where it says “3×3 Table”? Cool, huh? And convenient.

We now have a basic table. So let’s identify the parts.

Each box is called a “Cell.” There are 9 cells in the example above.

The “Rows” go from top to bottom. In the example below, the rows are numbered from one to three and the 1 st row is highlighted.

Columns go from left to right. In this example, the columns are numbered and the middle column (2.) is highlighted. In a program such as Excel, the rows are usually expressed in numbers while the columns are expressed in letters. For instance, in our example Row 1, Column 2 might be expressed as 1b.

So now that we’ve identified the parts of a table, let’s take a look at the other ways in which we can add them.

Using the Insert Table Dialogue

A dialogue launches in the center of your screen. It looks like this.

By default, the column width will adjust automatically to fit the text and objects you insert into a cell. If you don’t want this to happen, you can select “Fixed column width” and set a fixed value.

Drawing a Table

If you know your table is not going to be uniform (regularly sized columns and rows), you can “draw” a table. This is particularly helpful when using tables to create complex page layouts.

Selecting parts of tables

You can select and change the attributes of any row, column, or individual cell.

You can select an entire table using either of those methods.

Adding Text to a Table

Converting Text into a Table

You can convert text into a table. This is especially handy if you’ve already written information that you think would be more effectively conveyed in a table.

To do this, you’ll have to carve up the text into columns and rows using commas and new paragraphs. That’s how you tell Word to separate the text into individual cells. Simply place a comma between the text you want to put into a column and place a paragraph where you want to begin a new row. An example of the text might look like this:

Look at the example below to see the final result.

Quick Tables

Formatting Tables with the Table Tools

Whenever you create or select a table, the Table Tools will open automatically over the Design and Layout tabs in the tool bar. It allows you to easily apply table styles, borders, and shading attributes and more. Below is an example of the Design layout tools available for tables.

A zoom of the Design layout tools for tables, left and right is below:

The Layout tab, when associated with the Table Tools, allows you to easily insert rows and columns, and format text and objects within cells. The Table Tools ribbon is below and the zoom of their left and right sections is below it.

Adjusting the Width of Individual Columns

There are several ways to adjust the width of individual columns:

o Select the column, then go to the Table Tool/Layout tab and type a figure into the Width box as in the following example.

Adjusting Width of All Columns

To fix the width of all of the columns at once, select the entire table and use the Width box in the Table Tool/Layout tab to adjust the columns to the desired size.

You can also use the Distribute Columns button to make all of the columns the same size.

Adjust rows in the same way, except use the Height field.

Adding Rows and Columns

There are two ways to add a new row or column to a table.

o Insert Columns to the Left

o Insert Columns to the Right

o Choose an option from the Rows & Columns section of the ribbon.

Deleting Cells, Rows or Columns

You will then have the option of deleting a cell, a row, a column, or the entire table.

Merging Cells and Splitting Cells

Borders and Shading

The way information in a table is presented determines how easily it can be understood. Use the borders and shading features to control the look of a table.

The borders and shading tools can be found in the Table Styles group on the Design tab under Table Tools.

Microsoft Word 2010 provides some customizable templates. Roll your mouse over one of them, and you will see a preview in your selected table.

Use the Borders button to add or remove borders or adjust the stroke width. Use the Shading feature to control the color of a cell, row or column.

A drop cap is a simple embellishment that, if used correctly, can make your documents look more interesting and professional. Basically, it’s a letter at the beginning of a section or paragraph that is larger than the text that follows it, but instead of extending upward (which is what it would do if you just tried to increase the font size for a single letter) it drops a few lines down:

You can have the letter drop as many lines as you’d like, and even choose how much space to put between it and the text that follows.

Watermarks

You’re probably familiar with watermarks. They can sometimes be seen stamped into expensive bond paper, and they are visible when you hold twenty-dollar-bills up to the light. You’re probably thinking, though, “Cool, Word 2010 can do that?” The answer is, “Sort of.”

A real watermark is stamped into a page with expensive equipment. All Word 2010 does, really, is allows you to place a light, printable image behind all the text and objects in a document. You can use it to add an effect to the document, mark it as a sample or draft, or even authenticate it.

Unlike most objects that can be inserted into a document, the watermark button isn’t located on the Insert tab. Instead, to place one in your document, go to the Page Layout tab and look at the Page Background section of the ribbon. It is placed here because really, that’s what a watermark is-a background. It cannot be manipulated or moved around like other objects.

Borders and Shading

Borders can be applied to an entire page, an entire document, or just certain sections of the document. They can also be applied to paragraphs.