Top 6 # Xem Nhiều Nhất Tắt Chế Độ Outline Trong Word Mới Nhất 2/2023 # Top Like | Beiqthatgioi.com

Chế Độ Compatibility Mode Trong Ms Word Là Gì?

Hầu hết những người dùng mới sử dụng bộ ứng dụng văn phòng Microsoft Office 2007, 2010 và 2013 thường rất dễ bị nhầm lẫn bởi thông báo về chế độ tương thích (Compatibility Mode) sẽ xuất hiện trên thanh tiêu đề khi mở một số tài liệu Word. Điều này chủ yếu là do các tính năng và những cải tiến được giới thiệu trong phiên bản mới hơn của Office thường sẽ được “hạ cấp” để có thể làm việc với các phiên bản cũ hơn của ứng dụng.

Khi người dùng mở bất kỳ một tài liệu nào đã được tạo ra và lưu lại với định dạng Word 97-2003/Word 2007 trong Word 2010 hoặc Word 2013 sẽ đều nhìn thấy thông báo Compatibility Mode hiển thị trên thanh công cụ. Điều đó có nghĩa là không phải tất cả các tính năng của phiên bản Word mới đều có sẵn trong tài liệu cũ của bạn. Compatibility Mode được sử dụng để đảm bảo rằng sẽ không có bất kỳ tính năng hoặc cải tiến mới của phiên bản sau sẽ không được “vô tình” đưa vào văn bản tạo ra trước đó, trừ khi bạn chọn upgrade cho ứng dụng. Như vậy các tài liệu đã được tạo ra và lưu lại bằng Word 2007 trở về trước sẽ luôn hiển thị và giữ nguyên bố cục một cách chính xác trong phiên bản Word mới hơn nhưng người dùng sẽ bị hạn chế một số chức năng, nếu muốn thực hiện đầy đủ các tính năng chỉnh sửa của tập tin văn bản đó bắt buộc người dùng phải sử dụng các phiên bản Word trước đó.

Nếu bạn muốn sử dụng các tính năng mới hơn hoặc tận dụng lợi thế của định dạng tài liệu mới hơn cho tài liệu đó thì bạn có thể truy cập vào thẻ File ở góc trái, chọn Info và chọn Convert để chuyển đổi từ định dạng tài liệu cũ sang định dạng tài liệu mới hơn tương thích hoàn toàn với bộ Office mà bạn đang sử dụng.

Các tài liệu được tạo ra bởi Word 2010 sẽ được lưu lại với định dạng *.DOCX, nhưng người dùng các phiên bản cũ hơn gồm Word 2007/2003/2002 (XP) và Word 2000 nếu cài đặt sẵn gói Compatibility Pack được Microsoft cung cấp miễn phí từ cuối năm 2006 thì hoàn toàn có thể chuyển đổi một tài liệu sang định dạng Word 2010 dễ dàng.

Khi bạn sử dụng Compatibility Pack để mở các định dạng tài liệu được tạo ra bởi phiên bản Office mới trong phiên bản Office cũ, bạn sẽ thấy rằng các tính năng được giới thiệu trong ứng dụng mới hơn thường sẽ được “hạ cấp” để có thể làm việc với phiên bản cũ hơn.

Một tính năng mà người dùng dễ dàng nhận thấy sự thay đổi đó là tính năng Smart Art. Đây là một nhóm các kiểu biểu đồ có hình thức mỹ thuật mà người dùng có thể dễ dàng biên tập và định dạng. Nhưng khi mở tài liệu đó bằng phiên bản Office cũ thì hầu hết các biểu đồ của Smart Art sẽ được thay thế bằng những hình ảnh đơn giản hơn mà không phải là những hình ảnh biểu đồ mới như trong bản Office mới. Bạn có thể thay đổi lại vị trí hoặc thay đổi kích thước hình ảnh bằng phiên bản Office cũ hơn nhưng lại không thể chỉnh sửa các yếu tố bên trong Smart Art.

Mặc dù Smart Art khá hữu ích, tuy nhiên khi bạn lưu tài liệu đã chỉnh sửa ở định dạng OOXML và mở bằng Office 2007 thì Smart Art có thể dễ dàng chỉnh sửa từ vị trí, kích cỡ cho đến việc thay đổi các đối tượng của biểu đồ dễ dàng. Đây là một trong những lý do mà người dùng nên lưu các tài liệu của mình với định dạng file OOXML (docx, xlsx, pptx) mà không nên hạ cấp để lưu lại với định dạng tập tin cũ hơn.

Compatibility Mode Là Gì? Làm Thế Nào Để Tắt Chế Độ Này?

Khi bạn mở một tài liệu được tạo từ một phiên bản cũ của Microsoft Word, Excel hay Power Point trên phiên bản mới của các phầm mềm văn phòng này, bạn có thể sẽ nhìn thấy một dòng chữ “Compatibility Mode” xuất hiện sau tên của các tài liệu trên thanh tiêu đề. Điều này làm cho bạn không thể nào chỉnh sửa tài liệu đó.

Điều này không có gì khó hiểu bởi ứng dụng Office muốn đảm bảo tài liệu cũ hoạt động đúng và bạn có thể tiếp tục cộng tác với những người sử dụng phiên bản cũ của Office. Và bạn có thể thoát khỏi chế độ Compatibility bất cứ lúc nào bạn muốn.

Chế độ Compatibility Mode là gì?

Phiên bản hiện tại của Microsoft Office đã giới thiệu tính năng mới không tương thích với các phiên bản cũ của Microsoft Office. Phiên bản mới của Word, Excel và Power Point cũng xử lý các tài liệu ở định dạng khác một chút so với các phiên bản cũ.

Khi bạn tạo một tài liệu mới trong Office 2013 hoặc 2016, nó được tạo ra như một tài liệu có khả năng truy cập vào tất cả tính năng mới và những định dạng mới nhất. Tuy nhiên, khi bạn mở tài liệu đó bằng Office 2010 hoặc phiên bản cũ hơn, thì lúc này nó sẽ mở ra ở chế độ Compatibility để đảm bảo nó vẫn y nguyên như lúc sử dụng trên Office 2013 hoặc 2016.

Sau đó nhấn vào mục ” Select Version to Show “. Chỗ nào có dấu tick nghĩa là tài liệu đang được dùng trong chế độ đó.

Trong hình bên trên, các tài liệu trong Word 2010 ở chế độ Compatibility Mode, mà trước đó dùng ở phiên bản Word 2010.

Làm thế nào để cập nhật tài liệu và rời khỏi chế độ Compatibility Mode

Bạn cũng sẽ nhận được cảnh báo rằng tài liệu đó có thể sẽ bị một số thay đổi về bố cục. Tuy nhiên, đó là khi tài liệu của bạn ở định dạng quá phức tạp.

Sau khi bạn đồng ý, chế độ “Compatibility Mode” sẽ biến mất khỏi thanh tiêu đề.

Làm thế nào khi tài liệu mới đang trong chế độ Compatibility Mode

Nếu mỗi tài liệu mới bạn tạo ra luôn ở chế độ Compatibility Mode, thì có khả năng ứng dụng Office của bạn đang làm việc tạo ra tài liệu trong định dạng tập tin cũ.

Chuyển Đổi Giữa Các Chế Độ Hiển Thị Trong Word 2010

Xem video giới thiệu khóa học

TÓM TẮT BÀI HỌC

Việc chọn những chế độ xem (hiển thị) phù hợp sẽ giúp các bạn dễ dàng quan sát toàn bộ văn bản trước khi được in ấn. Điều này sẽ giảm thiểu sai sót khi hoàn thành ấn bản.

Bài học sẽ giúp các bạn nắm được chế độ chuyển đổi văn bản, chức năng và cách thao tác trên các nút lệnh:

Print Layout

Full Screen Reading

Web Layout

Outline

Draft

Để nắm được nội dung chi tiết, mời các bạn tham gia ngay bài học Chuyển đổi giữa các chế độ hiển thị.

BÀI HỌC CÙNG CHƯƠNG

Chương 6: Chế độ xem và in ấn (View Mode)

00:08:09 Bài 36: Đóng mở Ruler, Gridlines và Navigation Pane Bài học sẽ hướng dẫn bạn khám phá hết tính năng của các thanh công cụ Ruler, Gridlines và Navigation Pane. Các bạn sẽ được hướng dẫn cách canh chỉnh văn bản với kích thước tùy theo yêu cầu, tính chất công việc; biến trang word thành tờ giấy kẻ ô vuông để làm mốc canh chỉnh hình ảnh, đối tượng hoặc văn bản; ngoài ra bạn còn được hướng dẫn cách tìm kiếm văn bản, đối tượng của Word như bảng biểu và đồ họa, hay nhảy tới các đề mục và trang cụ thể

Hệ thống kiến thức chương 6: Chế độ xem và in ấn trong Word 2010 Quiz

GIẢNG VIÊN

Giảng viên Nguyễn Xuân Dzu với hơn 20 kinh nghiệm giảng dạy các bộ môn về CNTT như: Phần cứng – Phần mềm, mạng máy tính, đồ hoạ, Tin học văn phòng, Multimedia, MacOS/OSx, iOS. Ngoài ra thầy còn đảm trách các bộ môn chuyên ngành như: Quản trị hệ thống mạng Windows – Linux – Novell Netware – DSM,…Thầy từng tham gia những dự án về CNTT lớn cho các tỉnh Bình Phước, Bình Dương, Đồng Nai, thực hiện công tác đào tạo cho các CBNV. Với phong cách truyền đạt kiến thức vui vẻ, độc đáo đề cao tính hiệu quả giúp người học thoải mái, dễ nhớ bài.

How To Create Numbered Headings Or Outline Numbering In Word 2007 And Word 2010

How you set up numbered headings depends on what version of Word you have. This page is about setting up numbered headings in Word 2007 and Word 2010. If you have Word 2003 or an earlier version, see How to create numbered headings or outline numbering in Word 2003 and earlier versions.

Numbering run amok

Word’s paragraph numbering sometimes goes haywire. Just when you think you’ve got it organized, the numbering starts doing silly things. If Word’s paragraph numbering were a group of orchestral musicians, it might look like this:

Musicians run amok

What’s needed?

What’s needed is someone to get those mad horn players organized and co-ordinated [Lene Fredborg 12-Sep-2017: linked picture of orchestra removed – picture doesn’t exist anymore]. We don’t need another player: we clearly have enough of those! What we need is a co-ordinator.

In an orchestra, the conductor co-ordinates. For Word’s numbering, the mechanism we use to organize and co-ordinate paragraph numbering is a List Style. The List Style co-ordinates. It doesn’t do the actual work of formatting text. We leave that to paragraph styles.

So, we need:

a List Style as the co-ordinating mechanism for the numbering, and

a paragraph style for each heading level (Word allows, actually requires, 9 levels).

Understanding List Styles

A List Style has 9 levels. Each level can be linked to a paragraph style. And, each level stores information about how to number text to which that linked paragraph style has been applied.

A List Style actually does two things.

A List Style creates a set or group of styles. Word comes with built-in paragraph styles named Heading 1, Heading 2, Heading 3. But there is no connection between them. They just happen to share similar names. A List Style ‘groups’ those paragraph styles into some order. Only the List Style knows that Heading 1 is followed by Heading 2 and that it is followed by Heading 3. There are 9 levels in any List Style.

A List Style stores the information about how to number each level. That includes the format of the number ( “1” or “a” or “i”), whether the number is preceded by text (eg “Chapter 1” or “Part A”), whether the number includes previous levels’ numbers (eg paragraph 1.4.3), and the indents (the distance from margin to number and from number to text).

Set up your Heading paragraph styles

There are good reasons for using the built-in Heading styles.

Before you begin the numbering, make sure your Heading styles are set up appropriately.

Modify the Heading 1 style so that it is based on “No style”. Modify Heading 2 so it’s based on Heading 1. Modify Heading 3 based on Heading 2. And so on. Not everyone does this, but I find it useful because of the way the formatting of Word’s styles cascade.

Now, modify the Paragraph settings of every Heading style so that the Left Indent is 0, and the Special indent is set to (none). Do this even if you want your headings to be indented from the left margin, and even if you want a hanging indent. Why? Because for outline-numbered styles, we will set the paragraph indent and the hanging indents (if any) when we set up the numbering.

Create a list style

Figure 1: Choose the Multilevel list menu

From the menu, choose Define New List Style (Figure 2).

Figure 2: On the Multilevel list menu, choose the Define New List Style option.

In the Define New List Style dialog (Figure 3), do (only) two things:

Give your list style a name. Hint: Give it aplural name. That makes it clear that this is a list style that’s controlling more than one paragraph style. And, give it a name directly related to the paragraph styles you’re going to use. We’re going to use paragraph styles Heading 1, Heading 2, Heading 3 etc. So I suggest that you name the list style as Headings.

We’re now in the Modify Multilevel List dialog box (Figure 5). The list style is the co-ordinating mechanism for the whole “set” of paragraph styles we’ll use. So we set up all levels of numbering in this one dialog box.

To set up the numbering:

Attach the Heading paragraph styles to the 9 levels in the list style. To do that:

Now we tell Word about the numbering itself for Level 1

Delete anything in the ‘Enter formatting for number” box.

If you want the numbering to start with some text (eg to number a paragraph as “Chapter 1” or “Section 1”) then enter the text including any space in the ‘Enter formatting for number’ box. Leave the insertion point after your text.

From the Number style for this level list, choose the kind of numbering you want.

Set up numbering for levels 2 to 9.

Delete anything in the ‘Enter formatting for number” box.

If you want to include a previous level’s numbering, then use the ‘Include level number from’ box. If you want punctuation after each level, add it into the ‘Enter formatting for number’ box as you go.

For example, for Level 2, I might want the numbering to be “1.1”. That is, I want the Level 1 number and the Level 2 number. So, from the ‘Include level number from’ box, I choose ‘Level 1’. Then I type a full stop (full point, period, whatever). Then I choose from the ‘Number style for this level’ box.

You have to do each previous level separately. By the time you come to do Level 9, if you want paragraphs numbered 1.1.1.1.1.1.1.1.1, you need to add Level 1, Level 2, Level 3 etc, all the way to Level 8. This can get tedious, but hang in there!

From the Number style for this level list, choose the kind of numbering you want for the current level.

Repeat for each of levels 3 to 9. If you don’t want numbering for a level, leave the ‘Enter formatting for number’ box empty.

The hard way is to set the ‘Aligned at’, ‘Text indent at’ and ‘Add tab stop at’ boxes individually. Just remember that they’re all measured from the left margin.

My finished settings look like Figure 5.

Figure 5: The finished settings in the Modify Multilevel List dialog

OK, OK back to your document.

How to apply the Heading styles to your text

So you have set up your List Style. But we don’t ever use the List Style. Instead, we format paragraphs using the Heading 1, Heading 2 etc paragraph styles. Because you linked the heading paragraph styles to the List Style, the heading styles will now use the numbering you set up in the List Style.

Applying numbering

The conductor doesn’t produce any sound: musicians do that. And you won’t find a part for the conductor in the score.

The list style doesn’t format your text: paragraph styles do that. And you won’t find the list style in the Styles pane.

Apply your paragraph styles to text. We don’t ever actually use the list style.

How to apply Heading 1 style to a paragraph

To apply the numbering to one or more paragraphs in your document:

How to create a lower-level heading (or: how to demote a heading)

Figure 6: Use the Increase Indent button to demote a paragraph (ie indent it to the right)

You can create lower levels of headings by applying the paragraph styles Heading 2, Heading 3 etc. There are lots of ways to apply a paragraph style to your text. Here are three particularly relevant to headings:

How to edit your numbering scheme

Your numbering scheme is stored in your Headings list style. It’s not stored in the individual paragraph styles. Therefore:

Edit the individual paragraph styles if you want to change paragraph settings (eg space before or after) or the font of the text that follows the heading text (eg to make it big or pink or bold). To edit an individual paragraph style, see How to modify styles in Microsoft Word.

Edit the list style if you want to change the numbers, the position between number and text, the size of the number itself and so on. To edit your list style:

Figure 7: Choose the Multilevel list menu

You will see the Headings list style highlighted at the bottom of the menu.

Is all this really necessary? Can’t I just use the List Library?

If using the List Library on the Multilevel List menu (see Figure 2 or Figure 8 ) works for you, then go for it! For quick’n’dirty work, it may be just the thing.

For a corporate template that will be used by hundreds or thousands of users, it’s probably not the best solution. For really big complicated documents, or documents where you have to cut and paste from one document to another a lot, then the List Library may let you down.

For more information, directly from Microsoft’s Word development team, see [NOTE: outdated links removed by Lene Fredborg 29-Dec-2016] The Many Levels of Lists and Multilevel Lists vs List Styles.

Too good to be true?

Related articles on other sites

And, read from people in Microsoft’s Word development team especially Stuart Stuple’s The Why Behind Our Styles and Lists Designs.

Related articles on this site

How to create numbered headings or outline numbering in your Microsoft Word document. How to number headings and figures in Appendixes in Microsoft Word

Photo info

Photograph of horn players taken at National Music Camp, Geelong Grammar, January 1993. I have no recollection of why all the horn players were wearing silly hats, but National Music Camp has a fine tradition of encouraging innocent pranks and general merriment-as well as damned hard work-so it’s not entirely surprising. What’s more puzzing is why I kept the photo all these years!

John Curro, conductor of the Queensland Youth Orchestra who taught me more than I’ll ever know.